Met een MBO opleiding toch Piloot geworden.

Ik wilde altijd al piloot worden. Sinds mijn tweede levensjaar was ik gefascineerd door luchtvaart, maar ik was geen sterstudent en had moeite met motivatie. Daarom stapte ik uit de middelbare school en koos voor een MBO-opleiding in vliegtuigtechniek.

Na vier jaar studie en twee stages voelde ik me nog niet klaar voor de arbeidsmarkt. Ik ontdekte dat je in het buitenland geen HAVO of HBO nodig hebt voor een Intergrated ATPL-opleiding. Na lang proberen bij verschillende programmas kreeg ik in begin 2020 een kans bij een Airline Sponsored Program van Wizzair. Helaas trok Wizzair zich in terug door Covid, waardoor ik weer bij nul begon. Dit gaf mij een verschrikkelijk gevoel. Alsof de wereld niet wilde dat ik mijn droom zou verwezenlijken.

In mijn vrije tijd haalde ik mijn PPL en ontmoette iemand die me Vliegcarrière.nl aanraadde. In 2022 nam ik contact op met de mannen van Vliegcarrière.nl en voelde me meteen gehoord. Ze stelden een modulair plan op:

Stap 1: ATPL-theorie vanuit huis, waardoor ik kon blijven werken terwijl ik de vakken afvinkte.

Stap 2: Met de ATPL op zak ging ik naar Polen. Ik kon direct beginnen met mijn CPL/IR/MEP + Night VFR, die ik in acht weken afrondde!

Stap 3: UPRT, waarvoor ik een weekendje naar Griekenland ging met vrienden die ik in Polen had ontmoet. Ook een ontzettend leuke herinnering

Stap 4: De MCC, een cruciaal onderdeel bij de modulaire opleiding, omdat de schoolkeuze en niveau bepalend zijn voor hoe gewild je bent bij airlines. We kozen voor een mentored APS-MCC Programma. Ondanks een pittig pre-assessment slaagde ik binnen drie weken met goede cijfers.

Dankzij dit mentored programma werd ik bijna direct uitgenodigd voor een assessmentbij Ryanair. Binnen een week kreeg ik reactie op mijn solicitatie! En 1 week na mijn assessment kreeg ik het nieuws dat ik was aangenomen! Nu ben ik Cadet Second Officer bij Ryanair op de Boeing-737NG.

Jasper in opleiding als piloot 

Vliegcarrière.nl was het missende puzzelstukje in mijn carrière. Ze waren altijd bereikbaar en gaven hoogwaardig advies. Zonder hen zou ik niet weten waar te beginnen, of hoe je de ontzettend grote hoeveelheid informatie moet managen. Voor iedereen die begeleiding zoekt in de luchtvaart, raad ik Vliegcarrière.nl aan.

Bedankt voor alles!

Jasper Ooms